
15 Bin Denizlili Genç Gerçek Kahramanları İle Tanıştı
Denizli'de yaşayan çocukların ve gençlerin gerçek kahramanlarını tanımaları amacı ile hayata geçirilen Denizli'nin Kahramanları adlı müzikal tiyatral oyun kendi alanında önemli bir başarıya imza attı. Denizli Belediyesi'nin himayesinde gerçekleşen tiyatro oyununu 15 bin liseli genç izledi.
Mayıs ayında sanat dünyasının ünlü isimlerini Denizli'de bir araya getiren muhteşem bir gala ile başlayan Denizli'nin Kahramanları, o günden bugüne tam 15 bin gence Denizli'nin gerçek kahramanlarını tanıtma imkanı buldu.
Denizli'nin genç yeteneklerine tarihte önemli bir yere sahip olan gerçek kahramanları oynama imkanı veren bu projenin oyuncu kadrosunun tamamı Denizlili amatör tiyatro oyuncularından oluşurken, proje gerek oyunculukları gerek görsel şovları ile izleyenlerden tam not aldı.
''Tarihimiz Adına Önemli Bir Başarıya İmza Attık''
Yoğun ve uzun bir hazırlık çalışmaları sonucunda izleyici ile buluşan Denizli'nin Kahramanları projesinin Denizli'nin tarihi büyüklerinin ve önemli olaylarının yeni nesil tarafından idrak edilmesi ve bu değerlerin kendilerinden sonraki nesillere aktarılabilmesi adına önemli olduğunu belirten Belediye Başkanı Osman Zolan, ''Tarihimiz adına önemli bir başarıya imza attık'' dedi.
Denizli'nin Kahramanları projesi ile geçmişle geleceği buluşturduklarını ifade eden Başkan Osman Zolan, bu kapsamda hafta içi her gün binlerce genci özel olarak hazırladıkları platoya getirdiklerini ve Denizli'nin Kahramanları oyununu izleme imkanı sağladıklarını söyledi. Laf değil, iş ürettiklerini kaydeden Başkan Zolan, ''Denizli Belediyesi olarak 2004 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz projelerle Denizli Tarihi'nde önemli bir yere sahip olan tarihi büyüklerimizi gelecek nesillerle buluşturuyoruz. Bu proje de bunlardan biri. Bu proje ile 15 bin gence ulaşmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu önemli projede emeği geçen tüm arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum''.
''Denizli'nin Kahramanları Pek Çok 'İlk'i İçinde Barındırıyor''
Denizli Belediyesi tarafından hayata geçirilen Denizli'nin Kahramanları projesi pek çok önemli 'ilk'i içinde barındırıyor. Proje kapsamında;
''Çizgi Roman Konseptinde Hazırlanan Oyun"
Farklı ve özgün anlatımı ile dikkat çeken ' Denizli' nin Kahramanları ' adlı oyun, çizgi roman konseptinde hazırlanarak Türkiye' de bir ilk' e imza atıldı. Oyunun hazırlık ve sunum aşamasında 50 kişilik bir ekip çalışırken, geleneksel tiyatro anlayışında farklı bir bakış açısı sergilenmeye çalışıldı. Gençlerin ilgisini çekmesi amacı ile kıyafetlerde ve oyunun anlatım tarzında özgün ve modern bir dil kullanıldı.
"Oyun için Özel Bir Plato Kuruldu"
Denizli Belediyesi tarafından özel olarak ayrılan bir alanda interaktif olarak sergilenen Denizli' nin Kahramanları için özel bir plato kurulurken, böylece Türkiye' nin ilk interaktif tiyatro oyununa da imza atılmış oldu. Yapılan çalışmalar kapsamında oyun için 7x 6 metre ebadında dev bir televizyon dekoru inşa edildi. Dekorun içi ise Türkiye' de hiçbir platoda bulunmayan özel sistemlerle donatıldı.
Özgün konsepti ile dikkat çeken dekorda kullanılan perdeleme sisteminde yine önemli bir 'ilk'e imza atılarak, oyunun ara verilmeden devamlılığı sağlandı. Tül perdeye yansıtılan görüntülerle kentin farklı bölgelerinde ( Çamlık Parkı, Laodikeia Antik Kenti, Pamukkale, Servergazi Ormanı, Bayramyeri Meydanı gibi) yapılan çekimler sahneye aktarıldı.
Ayrıca oyunun sergilendiği ana sahnenin dışında 800 metrekarelik başka bir plato daha kurularak, bu platonun farklı alanlarında özel ışık ve lazer gösterilerine yer verildi.
"Platonun Tamamında Özel Uçma ve Kaybolma Sistemleri Kullanıldı"
Türkiye' nin ilk interaktif tiyatral müzikali olan Denizli' nin Kahramanları oyunu için kurulan platoda özel uçma ve kaybolma sistemleri kullanırken, bu sistemlere dönen bir mekanizma ve makara sistemi entegre edildi. Böylece tiyatro formatında hazırlanan oyunun sinema anlayışı çerçevesinde sunulması sağlandı. Özellikle kendi etrafında dönebilen sahne sistemi, izleyicilerin büyük beğenisini topladı.
Sahnedeki uçma sisteminin yanı sıra oyunun sergilendiği alanın hemen üstünde 60 metrelik özel bir uçma sistemi daha kurularak, oyundaki bazı karakterlerin platonun tamamında uçması sağlandı. Sahnenin başından başlayıp, sonuna kadar devam eden bu sistem sayesinde oyunun belirli bölümlerinde özel gösteriler yapıldı.
"Özel Koreograf ve Efektler Kullanıldı"
Oyun için alanında uzman eğitmenler tarafından akrobasi, farklı dövüş teknikleri, dans ve efekt koreografileri hazırlanırken, tüm çalışmalar teknolojinin son imkanları ile birleştirildi.
Farklı anlatımı ile dikkat çeken oyunda bazı karakterlerin efektleri için özel hava kompresörleri kullanıldı. Bu kompresörler yardımıyla pek çok materyal uçuruldu. Projeksiyon tekniği ile birçok element tiyatro sahnesinde kendine yer bulurken, bu elementlerin havalanması esnasında özel ışıklar kullanıldı.
Bu Kategorideki Diğer Başlıklar